Branżę kulinarną można byłoby śmiało porównać do wiekowego dębu, którego gałęzie rozciągają się na wszystkie strony świata. Szeroko pojęta gastronomia także posiada solidny konar, z którego wyrastają mniejsze i większe gałązki w postaci kawiarni, restauracji, barów czy nawet zwykłych budek sprzedających tak zwane fast-foody. Każda działalność rządzi się swoimi prawami, jednak wszystkie lokale gastronomiczne dążą do jednego – pozyskania klienta poprzez serwowanie pysznych i coraz częściej także zdrowych posiłków, dań i przekąsek. Pośród różnego rodzaju obiektów kulinarnych znajduje się warta uwagi działalność prowadzona przede wszystkim przez zawodowych cukierników. Mowa oczywiście o lokalach zwanych cukierniami. Pojęcie „cukiernia” jest oczywiście terminem płynnym. Tak naprawdę nie da się jednoznacznie określić, które lokale można nazywać cukierniami, a które na takie miano nie zasługują. Przyjęło się jednak, że pod wspomnianym słowem kryje się przede wszystkim takie miejsce, w którym można zakupić słodkie produkty, na przykład w postaci drożdżówek, ciastek czy lodów. Warto przyjrzeć się bliżej temu, jak funkcjonuje przeciętna cukiernia, ponieważ jej działalność znacznie różni się od zwykłej restauracji czy jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego.
Cukiernia a CUKIERNIA
Dziś słowo cukiernia nieco rozszerzyło swoje znaczenie. Takim terminem określamy najczęściej miejsce, w którym można kupić słodkiego pączka czy drożdżówkę z budyniem lub makiem. Najczęściej są to jednak obiekty, w których produkty zostają dowożone i tylko sprzedawane na wynos zainteresowanym klientom. Prawdziwa cukiernia to miejsce, w którym można zamówić ciasto przygotowywane na miejscu i drożdżówki także wypiekane przez właściciela. W prawdziwej cukierni można usiąść przy małym stoliczku i napić się świeżo wyciskanego soku lub zmiksowanego shake’a. Niestety takich miejsc jest coraz mniej. Właściciele zamykają swoje lokale, ponieważ na horyzoncie pojawiają się nowoczesne kawiarnie znane na całym świecie. Jakby jednak nie było niektóre cukiernie istnieją na gruncie polskim od lat, a ich prowadzenie zostaje nierzadko przekazywane z pokolenia na pokolenie. W przypadku cukierni bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie, czyli innymi słowy rzecz ujmując sprzęt gastronomiczny. Oprócz niego w cenie jest także wystrój wnętrza, który przyciąga klientów bez względu na wiek czy poczucie smaku.
Akcesoria cukiernicze w kuchni
Praca cukiernika, szczególnie na miejscu w prawdziwej cukierni, wymaga zaangażowania oraz dobrej organizacji. Osoby posiadające własną cukiernię od lat mają swoich stałych klientów i wiedzą, które produkty sprzedają się najchętniej i najczęściej. Dzięki temu dwie czy trzy godziny przed otwarciem są w stanie przygotować niektóre wyroby. Tak krótki czas jest możliwy dzięki nowoczesnym rozwiązaniom pojawiającym się na rynku gastronomicznym. Najchętniej używanymi urządzeniami w cukierni są oczywiście różnego rodzaju miksery oraz ubijaki elektryczne, dzięki którym ciasta nie trzeba wyrabiać ręcznie. Oprócz elektroniki w cukierni znajdziemy także wiele innych przyborów kuchennych służących do formowania i wyrabiania różnego rodzaju smakołyków. Warto wspomnieć chociażby o wycinarkach do ciast, wałkach czy formach blaszanych lub silikonowych do wyrobów takich jak babeczki oraz ciastka. W każdej cukierni powinien znaleźć się także przydatny syfon do bitej śmietany. Lepsze cukiernie dbające o komfort i zdrowie klienta nie korzystają z gotowych produktów tego typu i same przygotowują bitą śmietanę każdego dnia. Oprócz syfonów przy tego rodzaju pracach doskonale sprawdzają się również worki do wyciskania wielokrotnego użytku.
Aranżacja cukierni z prawdziwego zdarzenia
Do starych, wieloletnich cukierni aż chce się przychodzić. Wcale nie chodzi o to, by ściany zostały wyłożone najdroższymi panelami czy tapetami. Liczy się przede wszystkim klimat wnętrza oraz jego historia. Wielu cukierników na ścianach swoich cukierni wiesza zdjęcia oraz dyplomy z różnych konkursów. Zazwyczaj w klasycznych cukierniach dominują kolory pastelowe, które nadają wnętrzu słodkiego wyglądu. W żadnym wypadku nie są to jednak zabiegi celowe, więc lokale zostają pozbawione niepotrzebnej cukierkowatości. Cukiernie charakteryzują się również okrągłymi stolikami, przy których stoją krzesełka z oparciem podzielonym długimi prętami. Często wystrój wieloletnich cukierni przywołuje na myśl styl vintage, jednak w dużej mierze jest tak dlatego, że meble nie były zmieniane od lat. Najpiękniejsze w takich miejscach jest to, że każda rzecz – nawet serwetnik czy zdjęcie na ścianie – ma swoją historię i własne wspomnienia.
W zależności od specyfiki cukierni jej menu może być naprawdę ogromne. Nierzadko na jedno ciastko czeka się pół godziny, jednak zazwyczaj warto, ponieważ ciastka, desery lodowe czy drożdżówki przyrządzane na miejscu smakują o niebo lepiej aniżeli dowożone produkty. Nie należy mylić cukierni z kawiarniami, w których oprócz kaw i herbat wszystko inne serwowane jest dzięki podgrzewaniu lub odmrażaniu. Warto mieć także świadomość tego, że w branży cukierniczej bardzo liczy się odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Już od kilkudziesięciu lat producenci oferują cukiernikom rozwiązania, które znacznie ułatwiają im pracę. Trzeba przy tym zaznaczyć, że ostatnie dwie dekady maksymalnie rozwiązały pozostałe problemy tych, których praca polega na wyrabianiu ciasta czy innych smakołyków. Urządzenia takie jak ubijaki elektroniczne czy miksery znacznie usprawniają pracę – zresztą nie tylko cukierników, bowiem z podobnych urządzeń korzystają także inne branże gastronomiczne.
Sprzęt gastronomiczny w cukierni
Branżę kulinarną można byłoby śmiało porównać do wiekowego dębu, którego gałęzie rozciągają się na wszystkie strony świata. Szeroko pojęta gastronomia także posiada solidny konar, z którego wyrastają mniejsze i większe gałązki w postaci kawiarni, restauracji, barów czy nawet zwykłych budek sprzedających tak zwane fast-foody. Każda działalność rządzi się swoimi prawami, jednak wszystkie lokale gastronomiczne dążą do jednego – pozyskania klienta poprzez serwowanie pysznych i coraz częściej także zdrowych posiłków, dań i przekąsek. Pośród różnego rodzaju obiektów kulinarnych znajduje się warta uwagi działalność prowadzona przede wszystkim przez zawodowych cukierników. Mowa oczywiście o lokalach zwanych cukierniami. Pojęcie „cukiernia” jest oczywiście terminem płynnym. Tak naprawdę nie da się jednoznacznie określić, które lokale można nazywać cukierniami, a które na takie miano nie zasługują. Przyjęło się jednak, że pod wspomnianym słowem kryje się przede wszystkim takie miejsce, w którym można zakupić słodkie produkty, na przykład w postaci drożdżówek, ciastek czy lodów. Warto przyjrzeć się bliżej temu, jak funkcjonuje przeciętna cukiernia, ponieważ jej działalność znacznie różni się od zwykłej restauracji czy jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego.
Cukiernia a CUKIERNIA
Dziś słowo cukiernia nieco rozszerzyło swoje znaczenie. Takim terminem określamy najczęściej miejsce, w którym można kupić słodkiego pączka czy drożdżówkę z budyniem lub makiem. Najczęściej są to jednak obiekty, w których produkty zostają dowożone i tylko sprzedawane na wynos zainteresowanym klientom. Prawdziwa cukiernia to miejsce, w którym można zamówić ciasto przygotowywane na miejscu i drożdżówki także wypiekane przez właściciela. W prawdziwej cukierni można usiąść przy małym stoliczku i napić się świeżo wyciskanego soku lub zmiksowanego shake’a. Niestety takich miejsc jest coraz mniej. Właściciele zamykają swoje lokale, ponieważ na horyzoncie pojawiają się nowoczesne kawiarnie znane na całym świecie. Jakby jednak nie było niektóre cukiernie istnieją na gruncie polskim od lat, a ich prowadzenie zostaje nierzadko przekazywane z pokolenia na pokolenie. W przypadku cukierni bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie, czyli innymi słowy rzecz ujmując sprzęt gastronomiczny. Oprócz niego w cenie jest także wystrój wnętrza, który przyciąga klientów bez względu na wiek czy poczucie smaku.
Akcesoria cukiernicze w kuchni
Praca cukiernika, szczególnie na miejscu w prawdziwej cukierni, wymaga zaangażowania oraz dobrej organizacji. Osoby posiadające własną cukiernię od lat mają swoich stałych klientów i wiedzą, które produkty sprzedają się najchętniej i najczęściej. Dzięki temu dwie czy trzy godziny przed otwarciem są w stanie przygotować niektóre wyroby. Tak krótki czas jest możliwy dzięki nowoczesnym rozwiązaniom pojawiającym się na rynku gastronomicznym. Najchętniej używanymi urządzeniami w cukierni są oczywiście różnego rodzaju miksery oraz ubijaki elektryczne, dzięki którym ciasta nie trzeba wyrabiać ręcznie. Oprócz elektroniki w cukierni znajdziemy także wiele innych przyborów kuchennych służących do formowania i wyrabiania różnego rodzaju smakołyków. Warto wspomnieć chociażby o wycinarkach do ciast, wałkach czy formach blaszanych lub silikonowych do wyrobów takich jak babeczki oraz ciastka. W każdej cukierni powinien znaleźć się także przydatny syfon do bitej śmietany. Lepsze cukiernie dbające o komfort i zdrowie klienta nie korzystają z gotowych produktów tego typu i same przygotowują bitą śmietanę każdego dnia. Oprócz syfonów przy tego rodzaju pracach doskonale sprawdzają się również worki do wyciskania wielokrotnego użytku.
Aranżacja cukierni z prawdziwego zdarzenia
Do starych, wieloletnich cukierni aż chce się przychodzić. Wcale nie chodzi o to, by ściany zostały wyłożone najdroższymi panelami czy tapetami. Liczy się przede wszystkim klimat wnętrza oraz jego historia. Wielu cukierników na ścianach swoich cukierni wiesza zdjęcia oraz dyplomy z różnych konkursów. Zazwyczaj w klasycznych cukierniach dominują kolory pastelowe, które nadają wnętrzu słodkiego wyglądu. W żadnym wypadku nie są to jednak zabiegi celowe, więc lokale zostają pozbawione niepotrzebnej cukierkowatości. Cukiernie charakteryzują się również okrągłymi stolikami, przy których stoją krzesełka z oparciem podzielonym długimi prętami. Często wystrój wieloletnich cukierni przywołuje na myśl styl vintage, jednak w dużej mierze jest tak dlatego, że meble nie były zmieniane od lat. Najpiękniejsze w takich miejscach jest to, że każda rzecz – nawet serwetnik czy zdjęcie na ścianie – ma swoją historię i własne wspomnienia.
W zależności od specyfiki cukierni jej menu może być naprawdę ogromne. Nierzadko na jedno ciastko czeka się pół godziny, jednak zazwyczaj warto, ponieważ ciastka, desery lodowe czy drożdżówki przyrządzane na miejscu smakują o niebo lepiej aniżeli dowożone produkty. Nie należy mylić cukierni z kawiarniami, w których oprócz kaw i herbat wszystko inne serwowane jest dzięki podgrzewaniu lub odmrażaniu. Warto mieć także świadomość tego, że w branży cukierniczej bardzo liczy się odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Już od kilkudziesięciu lat producenci oferują cukiernikom rozwiązania, które znacznie ułatwiają im pracę. Trzeba przy tym zaznaczyć, że ostatnie dwie dekady maksymalnie rozwiązały pozostałe problemy tych, których praca polega na wyrabianiu ciasta czy innych smakołyków. Urządzenia takie jak ubijaki elektroniczne czy miksery znacznie usprawniają pracę – zresztą nie tylko cukierników, bowiem z podobnych urządzeń korzystają także inne branże gastronomiczne.
No related posts.